9 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki magadból az infóérettségin

Homer starts computer

1. Menj be előbb és ismerkedj össze a géppel

Érkezz meg a vizsga előtt legalább fél órával. Menj be a gépterembe, amint lehet, és barátkozz össze a masinával, akivel a következő három órában együtt fogtok dolgozni. Teszteld le az egeret, billentyűzetet, simogasd meg a monitort. Nyisd meg, próbáld ki a programokat, amiket használni fogsz. Kiálts, ha baj van.

Pro tipp: Ha bármi zűr adódik vizsga közben, azonnal jelezd a felügyelőtanárnak, ő szól a rendszergazdának, aki kijavítja a hibát vagy új gépet ad. És persze annyival tovább dolgozhatsz.

 

Paint success

2. Kezdd azzal, ami a legjobban megy

Legyen sikerélményed már az elején, kezdd azzal, amiben jó vagy. Ez erőt és magabiztosságot ad a nehezebb feladatokhoz is.

Pro tipp: Ne pepecselj sokat egy részfeladattal, ha nem megy, lépj tovább. Ha ráfeszülsz, nem lesz jobb, később visszatérve meg lehet egyből beugrik a megoldás.

Alahuzas

3. Húzd alá a feladatlapon, amit megcsináltál

Egy-egy számozott feladat gyakran sok kis részfeladatból áll. Húzd alá, ami készen van, így véletlenül sem ugrasz majd át egy aprócska tagmondatot. Ha kész van az egész feladat, karikázd be a számát. Az alá nem húzásokból látni fogod, mire kell majd visszatérni.

Pro tipp: Bevihetsz vonalzót is, hogy szép szabályos aláhúzásaid legyenek. De ne csapkodd vele magad, mert ez a többieket idegesítheti.

Felkialtojel

4. Felkiáltójelezd, amire vissza kell térni

Jelezd magadnak, ha van egy feladat, amire föltétlen vissza kell még térj a végén. Tipikusan ilyen, ha egész dokumentumra/prezentációra vonatkozó beállítást kérnek, megcsinálod az első diát így, oké, a másodikat is talán, harmadikra elfelejted. Tegyél felkiáltójelet és a végén ellenőrizd. Az oldalszám is 12-es Times New Roman lett? Csekkold.

Pro tipp: Kedves és informatív üzeneteket is hagyhatsz a lapon a két órával későbbi önmagad számára.

Keep calm and ctrl s 500x

5. Gyakran ments, Ctrl + S

Első dolgod mindig, hogy a megfelelő néven mented a fájlodat már egyből a megoldás mappába. A fájlt a feladatlap állománynak hívja és fura betűkkel adja meg a nevét, de ez téged ne tévesszen meg. Minden részfeladat után jutalmazd magad egy jó Ctrl + S-sel.

Pro tipp: Akkor sem pánikolsz, ugye, ha valami nagyon félrement? Használd bátran a Visszavonás funkciót, Ctrl + Z, gyorsabb, mintha kézzel állítanád vissza a jó állapotra.

Hasznald a mintat luke

6. Használd a mintát, Luke

Mindig az az első, ami feladat szövegében is le van írva, de itt ne állj meg, gyakran a mintából kell rájönnöd a formázási finomságokra. Milyen a lap tájolása, mi van sorkizárva, mi félkövér, mi dőlt, mi van a táblázatban szegélyezve, függőlegesen középre igazítva, stb. Bekezdésről-bekezdésre, diáról-diára, celláról-cellára hasonlítsd össze a tied a mintával.

Pro tipp: Figyeld azt is, hol törik meg a cellákban a szöveg, használj automatikus sortörést és állítsd be az oszlopszélességet.

Infoerettsegi challenge

7. Maradj, amíg ki nem dobnak

"Már mindent megcsináltam, amit csak tudtam." Hihető. Izzadj még egy kicsit, keresgess a menüben, biztos megtalálod az automatikus elválasztást vagy a lábjegyzet beszúrását. Feltöltötted már a táblázatod kamu adatokkal csak azért, hogy a formázásért pontokat szerezhess és beszúrhass egy háromdimenziós robbantott tortadiagramot? Na ugye.

Pro tipp: Ha viszolyogsz is az adatbázis-kezeléstől, legalább az importálást és az egyszerű lekérdezéseket próbáld megcsinálni, több pontot ér, mint gondolnád.

Beadas

8. Adj be mindent, amin dolgoztál

Gyakori hiba, hogy valaki elkészíti a kívánt képet, be is szúrja a prezentációba, de külön a képet nem adja be, így pontot veszít. Mindent adj be, amin dolgoztál és írd is rá a fájlneveket a feladatlapra. Kérd meg a végén a felügyelőtanárt, hogy ellenőrizze le ő is, addig ne állj fel.

Pro tipp: Ugye nem felejted el, hogy honlapszerkesztésnél előbb bemásolod a képet a megoldás mappába és onnan ágyazod be relatív útvonallal?

Relax

9. Tarts szünetet, lazíts

Senki nem kötelez rá, hogy végigdolgozd a 180 percet. Ha befáradtál vagy ha épp kezdesz nagyon ideg lenni, tarts egy kis szünetet, de e miatt ne lépj le korábban. Eszegess, vegyél 32 mély levegőt, rajzold le Paintben, mit fogsz csinálni rögvest az érettségi bizonyítvány átvétele után. De aztán folytasd a munkát.

Pro tipp: Ha semmi más nem használ, gondolj erre a kutyára:

Infoerettsegi have no idea

Hajrá!

comments powered by Disqus